S’avança la rebaixa de l’IRPF 2016 al segon semestre de 2015: salaris i rendes de l’estalvi

L’informem que el President del Govern va anunciar la setmana passada l’avançament en la rebaixa de l’IRPF 2016 al segon semestre de 2015. No sabem com s’articularà finalment aquesta mesura i, presumiblement, el text normatiu que la reguli no es publicarà fins a d’aquí a uns dies, sobre la qual el mantindrem informat.

 

TARIFA INTERMÈDIA I TRANSITÒRIA

 

Les últimes notícies apunten al fet que la rebaixa de l’IRPF al juliol s’aplicarà mitjançant una única tarifa que, amb caràcter transitori, tindrà efectes de gener a desembre de 2015. La tarifa única i transitòria tracta d’evitar que durant aquest any hi hagi dues tarifes de l’IRPF, la que s’ha aplicat entre gener i juny i la nova que caldria aplicar entre juliol i desembre.

 

En general, la dificultat tècnica d’aplicar dues escales diferents de l’IRPF en un mateix exercici, un fet inèdit fins ara, ha estat resolta per Hisenda amb la decisió d’aplicar una tarifa intermèdia a tot el 2015, de forma transitòria.

 

Al gener del 2015 va entrar en vigor la primera fase de la rebaixa de l’IRPF amb una tarifa general (per a nòmines i rendiments professionals) de cinc trams i uns percentatges de tributació més baixos, que oscil·laven entre el 20% i el 47%. La segona fase de la rebaixa fiscal, prevista per a gener del 2016, es va a avançar ara a juliol del 2015 amb una escala els tipus de la qual oscil·len ara entre el 19% i el 45%.

 

Salaris i rendes de l’estalvi es beneficien de la rebaixa

 

No només les nòmines. Els ingressos derivats de l’estalvi també es beneficiaran de la decisió del Govern d’avançar a juliol del 2015 la segona fase de la rebaixa de l’IRPF, programada en principi per a gener del 2016.

 

Així, per exemple, els dividends, els interessos o els increments de patrimoni obtinguts a partir de juliol tributaran un punt menys que els obtinguts en el primer semestre.

 

L’Agència Tributària tindrà disponible des de la setmana vinent l’aplicació informàtica amb la nova taula de retencions salarials. Les empreses que no arribin a incloure les noves retencions en la nòmina de juliol podran regularitzar la situació en la nòmina d’agost.

 

En concret, per als guanys de fins a 6.000 euros el tipus que s’aplicarà a partir de juliol serà del 19%, davant del 20% actual, mentre que les plusvàlues d’entre 6.000 i 50.000 euros tributaran al 21%, també un punt menys. Així mateix, els guanys que superin els 50.000 euros pagaran un 23%, davant del 24% que s’aplica ara.

 

Atenció. Per solucionar la dificultat d’aplicar dues tarifes diferents en un mateix any, el Govern aprovarà una nova escala intermèdia, amb tipus entre el 19,5% i el 46%, que s’aplicarà de gener a desembre del 2015, que substituirà a la que va entrar en vigor al gener, i a la qual hauran d’adaptar-se les nòmines des de juliol.

Com en la primera part de l’any les retencions sobre les nòmines es van calcular a partir d’una tarifa superior, les que es percebin en el segon semestre hauran de corregir l’excés. L’objectiu del Govern és que els treballadors percebin una menor retenció, d’entre 1 i 2 punts, a partir de la nòmina de juliol, encara que si no és possible, es corregirà en la d’agost.

CATEGORIA:
Veure totes les categories
MÉS ENTRADES D’AQUESTA CATEGORIA
Novetats Grup Simon
Skip to content