Adéu a l’obligació de contractar una assegurança amb el banc al fer l’hipoteca

Durant molts anys hem presenciat perplexos com els bancs per concedir hipoteques o disminuir el diferencial que apliquen a l’euríbor ens han estat obligant a haver de contractar els nostres assegurances amb ells, almenys, aquells assegurances de vida, de llar, de salut i / o desocupació.

Mitjançant la Primera Directiva Europea d’hipoteques, el Parlament Europeu intenta millorar els drets dels consumidors, prohibint vincular la contractació d’hipoteques a altres productes, eliminant així la majoria de clàusules abusives.

Inevitablement aquesta Directiva Europea obligarà a modificar la Llei Hipotecària Espanyola, per la qual cosa, el Govern haurà de trasposar-la el més aviat possible. Si no és així, s’arrisca a ser sancionat.

Amb això es eliminarà les males pràctiques que algunes entitats financeres han estat duent a terme a l’empara de la seva condició de prestador, propiciant la desvinculació de l’assegurança i altres productes al crèdit hipotecari.

Aquesta Directiva Europea compta amb quatre pilars fonamentals:

1.- El consumidor disposarà obligatòriament d’un període de 7 dies per reflexionar abans de la signatura del contracte. I a més, disposarà de set dies més per poder retractar després de la signatura del mateix.

2.- El banc estarà obligat a donar una major transparència en la informació que proporciona al client sobre el crèdit hipotecari, de manera, que haurà de lliurar un full informatiu de fàcil comprensió on inclogui el detall de les característiques del préstec, preu de divises, interès aplicable, etc.

3.- Les entitats financeres i de crèdit no podran obligar els seus clients a contractar paquets tancats juntament amb la seva hipoteca, paquets que continguin altres productes, préstecs o assegurances associats.

4.- Flexibilitat de pagament. S’eliminarà les penalitzacions per amortització anticipada del deute. S’eliminaran els costos abusius per reclamació d’impagaments ajustant-los a una compensació justa. S’han d’exigir terminis raonables abans de procedir amb les execucions i desnonaments. I es frenaran els préstecs irresponsables obligant a l’estudi de la solvència i circumstàncies del prestatari i / o fiadors.

La majoria dels governs europeus han traslladat ia la directiva europea, tot i que el Govern Espanyol, per estar en funcions està tenint certes dificultats. A Andalusia, per exemple, ja ha estat traslladada la Directiva Comunitària en la matèria a través de la Llei 3/2016 de 9 de Juny per a la protecció dels drets de les persones consumidores i usuàries en la contractació de préstecs i crèdits hipotecaris sobre la habitatge.

Esperem que molts a partir d’ara, tinguin l’oportunitat de reduir considerablement el pagament de les seves assegurances de vida i llar perquè, a més d’haver estat obligats a contractar aquest tipus d’assegurances amb els bancs, les primeres que resultaven a pagar estaven molt per sobre de les circumstàncies del mercat.

LaGuiadelSeguro

CATEGORIA:
Veure totes les categories
MÉS ENTRADES D’AQUESTA CATEGORIA
Novetats Grup Simon
Skip to content