Ampliar l’angle de visió

Article de Jordi Simon, Director General de Grup Simon Assessors.

Quelcom necessari per a una estratègia d’èxit i supervivència

 

Que l’economia, la política i la societat estan en un procés de profunda transformació, crec que és evident. Que les empreses es veuen obligades a anar acceptant el canvi, també ho és, i alhora és ben clar que els que estan ancorats en l’immobilisme i insisteixen en pensar que tornarem al passat i que tot tornarà a ser com abans, no solament s’equivoquen sinó que estan incorrent en un gran risc de desaparició.

 

L’ús de termes com transformació, reinvenció, redefinició, refundació, per part de les grans marques, demostra que s’accepta l’entorn canviant imparable, que obliga a tots a la necessitat de renovar els conceptes amb la finalitat d’adaptar-los a les noves necessitats, en la recerca de nous horitzons.

 

En els nostres ulls existeixen dos tipus de sensors. El 95% d’aquests estan dedicats a la visió perifèrica, mentre que la resta, és a dir, el 5%, es dediquen a la visió focal.

 

Què succeeix en moltes empreses? Els seus directius solen usar solament els sensors de focalització. Competidors, productes actuals, polítiques de preus…, són les seves grans preocupacions, mentre que s’obliden dels sensors de la perifèria, que és on es troben les autèntiques amenaces i també les grans oportunitats. És a dir, els arbres no deixen veure l’immens bosc.

 

D’aquí la importància de l’habilitat en l’ús dels sensors perifèrics, de saber observar i escoltar, juntament amb l’interès o el do de ser capaços d’investigar tot allò que a priori ens resulta inusual, estrany, diferent; de trencar paradigmes basats en el nostre saber històric, en l’aprofitament de la visió perifèrica i la capacitat de replantejament de tot allò que fins avui era el normal. Això ens permet avançar-nos a les necessitats de canviar conceptes de l’empresa per tal de dirigir-nos cap a nous horitzons.

 

Únicament amb aquestes capacitats, l’empresa pot avançar-se a la competència, prendre decisions i executar les accions necessàries per adaptar-se als canvis. Canvis que sempre comporten incertesa, dubtes, temors, resistències a haver d’abandonar la nostra zona de confort i riscos d’error, simplement per ser impossible saber si hem escollit el camí encertat i en concordança amb el futur que s’apropa.

 

Si bé és cert que les empreses han de centrar la seva visió en els objectius, no és menys cert que és fonamental tenir la capacitat d’abstreure’s del focus i observar al voltant. Si l’empresa no té un líder amb una àmplia visió, amb una gran dosi de curiositat enfront dels moviments estranys, una gran capacitat d’anàlisi i de reflexió, corre el gran risc de quedar superada per la competència o bé quedar immòbil quan observi que aquells senyals estranys s’han fet realitat.

 

La utilització exclusiva del 5% del focus dedicat a l’aquí i ara, al dia a dia, és obsessionar-se amb el present i oblidar-se del futur, i això pot comportar quelcom semblant a l’exemple de la granota, que si la col·loquem en un recipient amb aigua i incrementem la seva temperatura progressivament, no percebrà el canvi, i quan ho faci ja no podrà saltar i salvar-se.

                                                                                   

El directiu té, avui més que mai, una complicada missió. Esforçar-se en centrar la seva atenció en la previsió del futur que solament podrà intuir gràcies a la capacitat d’abstracció de la primera línia i a l’ús dels sensors perifèrics.

 

Diversos exemples de la natura, com l’estratègia de l’atac selectiu dels lleons, o dels taurons a un banc d’anxoves, ens ensenyen que primer és convenient tenir una visió global començant des de la perifèria per focalitzar-nos després en el nostre objectiu prioritari.

 

Els directius que accepten la incertesa i per tant el risc d’equivocar-se en el canvi estratègic, treballen amb plans definits amb vistes a horitzons temporals llargs, basant-se en gran part en la intuició i oberts als processos d’adaptació, buscant sempre la flexibilitat suficient per tal d’anar-los adaptant a possibles noves circumstàncies canviants.

 

Nous Horitzons / Nous Conceptes és l’eslògan del nostre Grup, que engloba el nostre pensament i la nostra forma d’actuar.

 

Jordi Simon

Director General Grup Simon Assessors
 

CATEGORIA:
Veure totes les categories
MÉS ENTRADES D’AQUESTA CATEGORIA
Novetats Grup Simon
Ves al contingut