Immersos des de fa anys en la revolució digital els despatxos no haurien de ser aliens als constants canvis que suposen les noves tecnologies de la informació i la comunicació. El seu impacte és molt notable en tot tipus d’empreses i sectors. Per tant, els responsables de despatxos professionals han de conèixer i usar les noves tecnologies perquè els seus signatures siguin més competitives, més productives i més innovadores.
Una d’aquestes noves tecnologies és el Cloud o núvol, que permet que els sistemes d’informació resideixin a servidors accessibles per Internet i ja no físicament al despatx. Les aplicacions que s’allotgen en el núvol són accessibles des de qualsevol dispositiu, mòbil o fix, en qualsevol moment i mitjançant la xarxa. A més, solen seguir un nou model de prestació de serveis de negoci i tecnològics, pagant únicament pel consum efectuat.
El Cloud és possible gràcies a l’evolució de la banda ampla, que ha permès situar remotament aplicacions i accedir-hi en temps adequats.
Pot incloure diferents opcions com ara:
- El programari com a servei, que ofereix una aplicació completa com un ésser vici sota demanda (SaaS: Software as a Service).
- Plataforma com a servei, que facilita en el núvol tots els elements necessaris per a desenvolupar aplicacions (PAAS: Platform as a Service).
- Infraestructura com a servei, que ofereix els elements físics com serveis compartits (IaaS: Infraestructure as a Service).
Aquestes plataformes poden ser públiques o privades:
El núvol pública és compartit per diversos usuaris i la seva gestió i manteniment són realitzats per tercers, sense vinculació amb la companyia del propi usuari.
Els núvols privades estan en una infraestructura sota demanda, però completament controlada pel propi usuari. Són una bona opció per a empreses que necessiten alta protecció de dades i qualitat de servei.
Es tracta d’una tendència creixent. I per als despatxos suposa el dilema de cedir part de la informació i tecnologia que venien gestionant dins el despatx a un proveïdor extern.