El treballador i, amb la seva autorització, els seus representants legals, tenen dret a percebre, sense que arribi el dia assenyalat per al pagament, bestretes a compte del treball ja realitzat.
Li recordem que l’Estatut dels Treballadors (ET) recull el dret dels treballadors a sol·licitar una bestreta de la nòmina a les empreses en les quals estan contractats. En concret “el treballador té dret a percebre, sense que arribi el dia assenyalat per al pagament, bestretes a compte del treball ja realitzat”.
No obstant això, moltes empreses no saben fins a quin punt és una obligació o tenen total llibertat per decidir si la lliuren o no, o sobre el nombre de bestretes que es poden demanar per part del treballador.
Dret del treballador a la bestreta de nòmina
En la norma de referència no s’estableixen les quanties concretes que l’empleat pot sol·licitar. Per tant, caldrà atendre al que disposi el conveni col·lectiu sobre aquest tema.
Atenció. Els convenis col·lectius al fet que estan subjectes els treballadors també estableixen característiques de les bestretes de la nòmina
En el cas que el conveni col·lectiu no estableixi cap quantia, el treballador té la possibilitat de cobrar el salari que hagi reportat abans de la data prevista per al seu abonament, amb un límit, donat per l’ET, això és, pel valor del ja treballat i encara no percebut. La llei no preveu res sobre les bestretes per treballs no realitzats, no obstant això, es poden establir préstecs reintegrables amb posterioritat, mitjançant conveni col·lectiu o pacte individual.
La norma no indica res sobre el nombre de bestretes que es poden sol·licitar, l’únic límit és sobre l’import, que és el corresponent al treball ja realitzat.
Quant al termini d’antelació amb el qual el treballador ha de sol·licitar una bestreta, no hi ha establerta cap regla (llevat del que pugui fixar el conveni col·lectiu). De la mateixa forma, tampoc hi ha fixat un termini perquè la seva empresa concedeixi la bestreta una vegada sol·licitat pel treballador, encara que s’entén que no s’ha de demorar perquè podria ocasionar un perjudici per al treballador que podria provocar que recorregués als tribunals.
Limitacions
Ha de tenir present que com a ocupador només està obligat a concedir bestretes a compte del treball realitzat en el mes en curs, i sempre que la devolució es produeixi en la data prevista d’abonament.
Això significa que el seu treballador no li pot exigir que li avanci, per exemple, l’import corresponent a les nòmines dels dos mesos vinents (en aquest cas, l’empresa pot negar-se a concedir la bestreta). És a dir, tenint en compte que en la majoria dels casos els treballadors cobren a mes vençut, si el seu treballador formula la seva petició per exemple el dia 22 de juliol, només tindria dret a cobrar el salari dels 21 dies anteriors.
Per resoldre aquestes casuístiques, la majoria de convenis col·lectius fixen les bestretes de manera més oberta i defineixen amb més claredat els límits de la bestreta i els motius que poden al·ludir els treballadors per sol·licitar una bestreta.
Pagues extres
A més, si algun treballador li demana una bestreta de la part proporcional de les pagues extres que ja hagi reportat, com a ocupador no estarà obligat a donar-li-ho. La llei obliga a concedir bestretes sobre la nòmina mensual, però no sobre les percepcions de venciment superior al mes.
Atenció. No hi ha obligació per part de l’empresa a concedir bestretes sobre les pagues extraordinàries o qualsevol retribució amb venciment superior al mes, segons determina el Tribunal Suprem.
No oblidi que el conveni col·lectiu d’aplicació en cada empresa, pot millorar aquestes condicions generals sobre bestretes que fixa l’Estatut dels Treballadors.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que pugui tenir sobre aquest tema.